Mik a leggyakoribb gerincproblémák?

Megosztás

A gerinc az emberi test alapvető alkotóeleme, amely támogatja a fejet, a vállat és a felsőtestet. A gerinc másik fontos szerepe az agyat a test többi részével összekötő idegek elhelyezése, biztosítva annak megfelelő működését. Sajnos a gerinc több tényező miatt állandó nyomás alatt van, aminek az egyik fő oka a rossz testtartás.

Porckorongsérv

A porckorongok az egyes csigolyák között helyezkednek el, megakadályozva a köztük lévő súrlódást. Ahogy öregszünk, ezek a lemezek elkopnak. Ha nagy terhelés éri a hátat, a porckorongok lelapulhatnak, ami porckorongsérvhez vezet. Másik tényező a porckorong kiboltosulása, más néven prostrusio disci, illetve a porckorong előboltosulása, azaz bulging discus. Ezek előrevetítik a gerincsérv kialakulását, a kopásos elváltozások következtében. Emiatt semmiképp nem szabad halogatni a vizsgálatokat, sok esetben lehetőség van a megelőzésre gyógytorna és manuálterápia által.

Ízületi porckopás

A csigolyákat porcos szövet borítja, amely lehetővé teszi a hát súrlódás nélküli meghajlását. Ha ez a porc elhasználódik, vagy térfogata csökken, a csigolyák elkezdenek rendeződni, ami a hát merevségéhez és helyi fájdalom megjelenéséhez vezethet. A nők hajlamosabbak erre, mint a férfiak, de szerencsére számos orvosi megoldás létezik a betegség kezelésére.

Gerincszűkület

A gerincoszlopban terek találhatók az agy-gerincvelői folyadék és az abból származó idegek elhelyezésére. Ahogy ezek a terek zsugorodnak, a csontok megnyomhatják az idegeket, ami idővel fájdalmat, zsibbadást, bizsergést és izomgyengeséget okozhat. Az osteoarthritis a gerincszűkület fő kockázati tényezője, súlyos esetekben sebészeti beavatkozás is szükséges.

Nyaki spondylosis

A nyak csontjainak öregedéssel járó romlásának eredménye. De vannak más okok is, például amikor a gerinc adott részén egy porckorong kidudorodik vagy sarkantyú képződik, abnormális csontképződmények lépnek fel az érintett terület stabilizálása érdekében. A csigolyákat összekötő szalagok megmerevednek, ami fájdalmat okozhat.

Isiász

Ha olyan fájdalmat tapasztal valaki, amely a hát alsó részén, a fenék, majd a láb felé indul, akkor az ülőideg lehet a hibás. A porckorongsérv, a sarkantyú vagy más gerincprobléma nyomást gyakorolhat az ülőidegre, ami isiászt okozhat. Az isiász általában csak a test egy részét érinti, hideg-meleg borogatással, fájdalomcsillapítókkal, nyújtással és gyógytornával orvosolható.

Daganatok

Előfordulhat, hogy a rák a kiindulási pontról terjed, és új daganatokat képez. A tüdő-, mell-, prosztata- és csontrák is hatással lehet a gerincre. Vannak olyan nem rákos állapotok is, amelyek daganatok megjelenéséhez vezethetnek a gerincben. Daganat esetén hátfájást érezhetünk, ami végül az egész testre kiterjed. A végtagok zsibbadnak, és bizonyos esetekben a testrészek megbénulhatnak.

A gerinc véletlen sérülései

A sérülések általában balesetek, például esések, autó- vagy sportbalesetek következtében következnek be. A legtöbb esetben a gerinc érintett, így a vérkeringés már nem működik megfelelően. Ez a jelenség neurológiai egyensúlyhiányhoz vezethet, ezért nem szabad elhanyagolni.

Csigolyaelcsúszás

Amikor bizonyos csigolyák a hát oldalára mozdulnak el, így már nincsenek egy vonalban a többivel. A spondylolisthesis a derékfájás vezető oka, és általában idősebb embereknél fordul elő, de olyan fiatal felnőtteket is érinthet, akik olyan sportot űznek, amely túlzottan megterheli a hátukat. Ide tartozik a labdarúgás és a súlyemelés. Első gyógymódja a pihenés, különösen, ha azt intenzív megerőltetés váltotta ki. Időben történő diagnózis során gyógytornával is korrigálható.

Kapcsolódó cikkek